- Home
- Knowledge center
- Blog
- 3 magazijn optimalisatie tips
Blog
3 MAGAZIJN OPTIMALISATIE TIPS
Houd er rekening mee dat deze pagina automatisch is vertaald door AI, en we kunnen daarom niet garanderen dat de vertaling volledig juist of volledig is. U kunt altijd de oorspronkelijke Engelse versie lezen door op de Engelse vlag in de rechterbovenhoek te klikken.
De afgelopen jaren waren allesbehalve eenvoudig voor magazijnbeheer. Veranderende consumentenverwachtingen en voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen dwingen bedrijven om zich razendsnel aan te passen.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet jouw magazijn optimaal presteren. Hier delen we drie praktische tips voor magazijn optimalisatie die je helpen om veerkracht op te bouwen in je logistieke operatie. Deze magazijnoptimalisatie strategieën richten zich op efficiëntie, flexibiliteit en kostenbeheersing – essentiële elementen voor een toekomstbestendig magazijn.
#1 Gebruik je ruimte slimmer
Het ontwerp en de bouw van een magazijn zijn vaste factoren als het gaat om opslagcapaciteit. Toch is er nog veel mogelijk op het gebied van magazijn optimalisatie – vooral als je gebruikmaakt van inzichten uit je Warehouse Management System (WMS).
Door data te analyseren kun je de plaatsing van SKU’s aanpassen om de picking-efficiëntie te verbeteren. Denk hierbij aan:
-
Sneller verkopende artikelen een betere locatie geven
-
Verouderde of niet meer verkochte artikelen identificeren en verwijderen
-
Langzaam roterende producten opslaan op minder toegankelijke plekken
Met dit soort aanpassingen kun je de doorloopsnelheid in het magazijn verhogen en de operationele kosten met wel 30% per pickregel verlagen.
En dat is nog niet alles. WMS-functionaliteiten op basis van Artificial Intelligence kunnen de magazijnoptimalisatie nog verder verbeteren.
Bijvoorbeeld:
-
Article Association analyseert koopgedrag en plaatst artikelen die vaak samen worden besteld dicht bij elkaar.
-
Pick Group Optimization leert van historische ordergegevens welke artikelen samen besteld worden en adviseert om deze dichterbij elkaar in te richten – wat de optimalisatie magazijn versterkt.
#2 Laat elke beweging tellen
Een goed opgezet magazijn optimalisatie project kan grote winst opleveren door het verbeteren van bewegingen in het magazijn. Door tijd en afstand te beperken tijdens pickrondes – zonder in te leveren op kwaliteit – verlaag je de kosten, verbeter je de arbeidsomstandigheden én verminder je slijtage aan apparatuur.
Gelukkig zijn er slimme WMS-oplossingen die hierbij ondersteunen.
Pick Route Optimization is een voorbeeld: dit gebruikt AI met geavanceerde en zelflerende algoritmen om de kortste route te berekenen tussen alle artikelen op de picklijst.
Op basis van een digitale CAD-plattegrond van het magazijn wordt er in real-time een geoptimaliseerde route aangemaakt voor elke pickronde. Alle producten in het magazijn krijgen zowel een geografische locatie als een vaste voorraadlocatie toegewezen.
De resultaten?
Tests tonen een besparing van 20–30% op de afgelegde afstand tijdens pickrondes. Eén klant wist zelfs 900 kilometer aan onnodig heftruckverkeer in het magazijn te besparen – in slechts twee maanden tijd.
#3 Automatiseer doordacht
Warehouse automation zit in de lift – en dat is terecht. Het versnelt het pickingproces, verhoogt de doorvoersnelheid aanzienlijk en vermindert de kans op menselijke fouten. Toch blijven handmatige processen in bepaalde situaties efficiënter en flexibeler.
Hoe zorg je dan voor effectieve magazijn optimalisatie met behulp van automatisering?
De sleutel is om de juiste balans te vinden tussen geautomatiseerde en manuele processen. Die balans hangt af van factoren zoals de volwassenheid van je organisatie, de diversiteit van je productassortiment en de integratie met andere systemen.
Het automatiseren van de besluitvormingslogica via een WMS is een cruciale eerste stap om fouten te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Voor complexere logistieke stromen kun je ook fysieke automatisering overwegen, zoals conveyors, stacker cranes of AGV’s.
Het WMS fungeert dan als het “brein” van het magazijn, dat zowel de manuele als geautomatiseerde logica beheert – en ook hun onderlinge samenhang. Hoe meer geautomatiseerde apparatuur je inzet, hoe belangrijker een Warehouse Control System (WCS) wordt.
WCS fungeert als een communicatiehub tussen machines en het WMS en zorgt voor volledige systeemintegratie, zodat je voorkomt dat er "eilanden van automatisering" ontstaan.
Een slimme combinatie van automatisering en manueel werk is essentieel voor duurzame magazijnoptimalisatie.
Conclusie
De wereld van magazijnbeheer zit vol onverwachte wendingen en uitdagingen. Maar met een flexibel WMS-systeem – voorzien van de juiste tools die zijn afgestemd op jouw behoeften – beschik je over een krachtig instrument om elke optimalisatie magazijn-uitdaging aan te gaan.
Een doordachte aanpak van magazijn optimalisatie maakt jouw operatie niet alleen efficiënter, maar ook toekomstbestendig.