- Home
- Knowledge center
- Blog
- Wat is saas wms/cloud wms en waarom kiezen voor deze optie?
Blog
WAT IS SAAS WMS/CLOUD WMS EN WAAROM KIEZEN VOOR DEZE OPTIE?
Houd er rekening mee dat deze pagina automatisch is vertaald door AI, en we kunnen daarom niet garanderen dat de vertaling volledig juist of volledig is. U kunt altijd de oorspronkelijke Engelse versie lezen door op de Engelse vlag in de rechterbovenhoek te klikken.
Met eenvoudige en veilige toegang tot rekenkracht en een snelle internetverbinding kiezen steeds meer bedrijven voor een cloud-gebaseerd Warehouse Management System (WMS) om hun logistieke processen te optimaliseren. In deze blog bekijken we wat een SaaS WMS is en welke voordelen het biedt ten opzichte van traditionele, lokaal geïnstalleerde WMS-systemen.
Dus, wat is SaaS WMS?
SaaS WMS betekent dat je je Warehouse Management System (WMS) gebruikt volgens het software-as-a-service (SaaS) model. In plaats van het systeem lokaal op je eigen servers te draaien, wordt het gehost in de cloud (vandaar de term “cloud-gebaseerd”). Je hebt toegang tot de applicatie via het internet en betaalt een maandelijkse abonnementsvergoeding aan je softwareleverancier.
Waarom zou ik kiezen voor een SaaS Warehouse Management System?
Het kiezen van een SaaS WMS-oplossing in plaats van een on-premises installatie biedt veel voordelen. Hier zijn de 5 belangrijkste redenen om het te overwegen:
1. Veel lagere instapdrempel en eliminatie van licentiekosten en serververeisten
Het kiezen voor een hoogwaardige cloud-gebaseerde WMS kan de initiële investering aanzienlijk verlagen die nodig is om een robuust Warehouse Management System te implementeren. Je krijgt dezelfde functionaliteiten als bij een on-premises versie, maar zonder de behoefte aan dure licenties of speciale servers. Dit betekent ook dat de oplossing toegankelijker is voor een breder scala aan bedrijven, inclusief die met beperkte IT-middelen.
Met SaaS kun je kapitaalkosten (CAPEX) elimineren die verband houden met serverinfrastructuur, databasesoftware en besturingssystemen. Bovendien worden de resterende kosten gespreid over de tijd en worden ze pas merkbaar wanneer het systeem al de eerste besparingen begint op te leveren.
2. Snellere terugverdientijd in vergelijking met traditionele licentiemodellen
Het kiezen van SaaS WMS-software maakt een verschuiving mogelijk van kapitaal- naar operationele kosten (OPEX), wat een positief effect heeft op je cashflow.
Bij een analyse van de totale eigendomskosten (TCO) is de vergelijking tussen het SaaS-model en traditionele licenties met lokale installatie op een fysieke server bijzonder interessant:
SaaS-kosten:
- Implementatie
- Maandelijkse abonnementskosten, vermenigvuldigd met het aantal maanden
On-premises kosten:
- Implementatie
- Softwarelicenties
- Onderhoudskosten
- Kosten voor het opzetten van de IT-infrastructuur (bijv. servers, databasesoftware, besturingssystemen, IT-diensten)
Wanneer je deze kosten over de tijd vergelijkt, is er een omslagpunt waarop SaaS "duurder" kan worden dan de traditionele installatie. Als dit punt echter tussen de 3 en 5 jaar ligt, wordt een cloud-gebaseerde WMS op de lange termijn een betere investering, vooral gezien de andere voordelen.
3. Schaalbaarheid om aan veranderende bedrijfsbehoeften te voldoen
Een van de onmiskenbare voordelen van SaaS WMS-oplossingen is schaalbaarheid. Denk aan seizoensschommelingen die rechtstreeks invloed hebben op de benodigde arbeidskracht in je magazijn. In bepaalde sectoren kan het verschil tussen het aantal werknemers tijdens het hoogseizoen en het laagseizoen aanzienlijk zijn, soms oplopend tot honderden procenten. Het aanschaffen van permanente licenties voor seizoensarbeiders kan een aanzienlijke financiële last vormen en mogelijk de terugverdientijd van de investering in gevaar brengen.
Met een SaaS WMS-model betaal je alleen voor het aantal gebruikers en de benodigde rekenkracht op dat moment. Dit elimineert het risico van overinvestering in licenties die na de implementatie en tijdens het gebruik van het systeem overbodig kunnen worden. Bovendien stelt een cloud-gebaseerde WMS je in staat om op afroep de benodigde rekenkracht te gebruiken zonder een infrastructuur te hoeven onderhouden die alleen nodig is voor piekseizoenen.
4. Eén leverancier verantwoordelijk voor de werking van het systeem
Bij een on-premises installatie omvat het diagnosticeren en oplossen van storingen vaak het identificeren van waar het probleem zich bevindt: in de WMS, de database, de serversoftware of andere onderdelen van de IT-infrastructuur. Daarentegen biedt een SaaS WMS één aanspreekpunt – je WMS-leverancier – die volledige verantwoordelijkheid neemt voor de werking van het hele systeem. Deze gestroomlijnde aanpak biedt verbeterde service level agreements (SLA’s) in vergelijking met on-premises installaties, wat zorgt voor betrouwbaardere en efficiëntere systeemprestaties.
5. Altijd naadloze toegang tot nieuwe versies als onderdeel van het abonnement
Gebruikers van IT-systemen over de hele wereld worden geconfronteerd met een gemeenschappelijke uitdaging: verouderde software. Veel leveranciers bieden al software-upgrades tegen een aanvullende licentievergoeding of als onderdeel van een onderhoudsvergoeding (meestal een percentage van de gekochte licenties). Als je WMS echter is aangepast aan jouw specifieke behoeften, kan dit upgrades complexer maken. Terwijl grotere leveranciers de compatibiliteit van je specifieke functionaliteiten met nieuwe systeemversies kunnen waarborgen, vereisen minder geavanceerde systemen vaak een nieuwe implementatie.
Bij een cloud-gebaseerde WMS zijn upgrades automatische achtergrondprocessen, wat betekent dat je standaard altijd met de nieuwste versie werkt.
Ben je op zoek naar SaaS WMS-opties?
Ons WMS-systeem, Astro WMS®, is ontworpen om aan je langetermijnbehoeften te voldoen. Het is schaalbaar, rijk aan configureerbare kernfuncties en functionaliteit, en toepasbaar op meerdere locaties. Bovendien kan het eenvoudig worden geïntegreerd met de automatiseringsapparatuur van elke leverancier, waardoor je de vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je een magazijnautomatiseringsoplossing implementeert.
FAQs
Wat is een SaaS WMS?
Een Software-as-a-Service Warehouse Management System (SaaS WMS) is een cloud-gebaseerde oplossing voor het beheren van magazijnprocessen. In plaats van het systeem te draaien op lokale servers, wordt het gehost in de cloud. Dit stelt bedrijven in staat om toegang te krijgen via het internet en te betalen via een abonnementsmodel.
Hoe verschilt SaaS WMS van traditionele WMS?
In tegenstelling tot on-premises WMS-oplossingen, die lokale servers en aanzienlijke initiële investeringen vereisen, biedt SaaS WMS een lagere instapdrempel door dure licenties en infrastructuurbehoeften te elimineren. Het biedt ook automatische updates, schaalbaarheid en eenvoudigere integratie met andere systemen.
Wat zijn de voordelen van een SaaS WMS?
Kostenbesparing: Geen behoefte aan dure hardware of speciale IT-resources.
Schaalbaarheid: Past zich gemakkelijk aan veranderende bedrijfsbehoeften aan, zoals seizoensgebonden vraag.
Toegankelijkheid: Overal toegankelijk met een internetverbinding.
Eenvoudige upgrades: Automatische updates zorgen ervoor dat je altijd de nieuwste versie gebruikt.
Eén aanspreekpunt: De SaaS-aanbieder beheert infrastructuur, updates en ondersteuning.
Hoe verbetert SaaS WMS de efficiëntie in het magazijn?
SaaS WMS elimineert systeemuitval die gepaard gaat met onderhoud op locatie, terwijl het dezelfde workflowoptimalisatie en realtime datavisibiliteit biedt als traditionele oplossingen. Dit vermindert verstoringen en ondersteunt consistente operaties, wat op de lange termijn de efficiëntie en productiviteit verbetert.
Welke kosten zijn verbonden aan SaaS WMS?
De kosten bestaan meestal uit een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsvergoeding, gebaseerd op het aantal gebruikers of het vereiste functieniveau. Dit model spreidt de uitgaven over tijd, waardoor ze voorspelbaarder worden in vergelijking met de hoge initiële kosten van traditionele WMS.
Is SaaS WMS veilig?
Ja, SaaS WMS-aanbieders zorgen voor robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals dataversleuteling, regelmatige back-ups en naleving van industriestandaarden, om je gegevens in de cloud te beschermen.