Geautomatiseerd magazijnbeheersysteem met AGV-robots en infographics die kartonnen dozen afleveren in een distributielogistiek centrum.
Blog

WAT IS MAGAZIJNBEHEER?

Houd er rekening mee dat deze pagina automatisch is vertaald door AI, en we kunnen daarom niet garanderen dat de vertaling volledig juist of volledig is. U kunt altijd de oorspronkelijke Engelse versie lezen door op de Engelse vlag in de rechterbovenhoek te klikken.

In deze tijd van bloeiende e-commerce en wereldwijde concurrentie is logistiek letterlijk wat onze wereld draaiende houdt. Dit legt een hoge druk op zowel transportsystemen als magazijnoperaties. Daarom is het efficiënt beheren van je magazijn een absolute noodzaak om te slagen in de huidige concurrentie. In deze blogpost nemen we een diepere duik in wat magazijnbeheer echt betekent en hoe je het kunt gebruiken om je bedrijf te verbeteren.

 

Wat betekent magazijnbeheer eigenlijk?

De basisdefinitie van magazijnbeheer is precies wat het klinkt: de maatregelen die worden genomen (bijvoorbeeld het implementeren van een magazijnbeheersysteem) om een magazijn te beheren. Het doel van magazijnbeheer is het verbeteren van magazijnoperaties door het controleren, prioriteren, analyseren en optimaliseren van alle dagelijkse activiteiten, zoals:

  • Inboundprocessen
  • Opslag en locatiebeheer
  • Orderpicking
  • Verpakken
  • Retourverwerking

     

Alle magazijnbeheeractiviteiten genereren werkprocessen die tijd, ruimte, mensen en apparatuur vereisen. Deze processen kunnen zowel geautomatiseerd als handmatig zijn.

De meeste moderne magazijnen maken gebruik van enige vorm van automatiseringsapparatuur, zoals transportbanden en kranen, om de efficiëntie te verhogen. Sommige magazijnen zijn volledig geautomatiseerd, maar een combinatie van handmatige en geautomatiseerde processen komt vaker voor.

In dit geval moet een oplossing voor magazijnbeheer logica bevatten voor zowel geautomatiseerde als handmatige processen, evenals gedeelde logica – zodat beide processen optimaal op elkaar zijn afgestemd.

 

Waarom is magazijnbeheer belangrijk?

Het is logisch dat een goed georganiseerd magazijn beter is voor je bedrijf dan een rommelige en inefficiënte opslag. Maar een efficiënt beheersysteem voor magazijnen biedt nog veel meer voordelen, die elk bijdragen aan verschillende aspecten van je bedrijfsvoering.

      • Snelheid.

        Orderpicking en verpakken zijn tijdrovende activiteiten. Door magazijnbeheer in te zetten om pickroutes te optimaliseren en picking te vergemakkelijken, bijvoorbeeld met voice picking, kan veel tijd worden bespaard. Dit leidt tot snellere leveringen en een hogere klanttevredenheid. Wat weer gunstig is voor de verkoop.
      • Ruimte.

        Het analyseren van orderpatronen en klantgedrag is een belangrijk onderdeel van magazijnbeheer. Deze informatie kan worden gebruikt om de opslag te optimaliseren, bijvoorbeeld door bestsellers dichtbij te plaatsen en artikelen die vaak samen worden gekocht bij elkaar te houden. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de magazijnruimte. Wat leidt tot lagere vastgoedkosten.

      • Kwaliteit.

        Foutieve orderpicking is een grote kostenpost voor veel bedrijven en een belangrijke bron van klantontevredenheid. Efficiënt magazijnbeheer maakt het niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger. Wat helpt om retouren te verminderen.

      • Werkomgeving.

        Een magazijnbeheersysteem bevat veel functies om het dagelijkse werk eenvoudiger en ergonomischer te maken. Daarnaast verhoogt het de motivatie en vermindert het frustratie door onnodig werk te beperken en taken transparanter te maken. Wat bijdraagt aan een hogere medewerkerstevredenheid.

      • Duurzaamheid.

        Ruimte en middelen efficiënter gebruiken is niet alleen kostenbesparend, maar maakt je bedrijf ook milieuvriendelijker. Het verlengen van de levensduur van apparatuur door geoptimaliseerde pickroutes en minder lucht verzenden via AI-gestuurde dooscalculatie zijn slechts twee voorbeelden van hoe magazijnbeheer je magazijn duurzamer maakt. Wat goed is voor de toekomst. En voor je bedrijf.

Hoe werkt een Warehouse Management Systeem (WMS)?

Een Warehouse Management Systeem (WMS) is een softwaretoepassing die is ontworpen om logistieke activiteiten in het magazijn te beheren en te optimaliseren. Het kan een module zijn binnen een ERP-systeem of onderdeel van een magazijnautomatiseringsoplossing. Maar voor bedrijven waar magazijnbeheer een strategisch onderdeel van de bedrijfsvoering is, is een gespecialiseerde best-of-breed WMS vaak de beste keuze.

Een WMS verbindt alle niveaus van bedrijfslogica en machinebesturing in het magazijn en communiceert met andere systemen, zoals ERP, WCS en transportsystemen.

Bij het kiezen van een WMS moet het uitgangspunt de specifieke behoeften van je bedrijf zijn – nu en in de toekomst. Maar enkele algemene aspecten waar je op moet letten bij een WMS-product en leverancier zijn:

  • Schaalbaarheid
  • Flexibiliteit 
  • Eenvoudige implementatie 
  • Expertise 
  • Ontwikkelings- en ondersteuningscapaciteit
  • Strategische samenwerkingen


Wil je meer weten?

Verdiep je in het Warehouse Management Systeem: begrijp het doel, hoe het werkt en hoe het je magazijnactiviteiten kan verbeteren.

LEES MEER OVER WMS